Produse Producatori Branduri
Ghidul casei » Gradini si terase

Cum construim o casuta pentru pasari

    Acelora dintre voi care iubesc compania pasarilor salbatice, construirea unui adapost pentru ele vi se va parea interesanta. La o privire mai atenta, veti observa si ca ideea este ieftina si amuzanta – o idee buna pentru o dupa-amiaza ploioasa, de exemplu.

    O casuta buna pentru pasari ar trebui sa fie durabila, hidro-izolata si usor accesibila pentru a fi curatata.

    Lemnul ramane cel mai bun material pentru constructia unei casute de pasari. Lemnul natural de rasinoase sau foioase, netratat cu chimicale de vreun fel, este o solutie foarte buna. Date fiind dimensiunile mici ale casutelor, resturile de cherestea sunt foarte potrivite.  Evitati metalul, pentru ca este foarte bun conductor de temperatura, deci va fi foarte fierbinte cand e cald si foarte rece cand este frig.

    Acoperisul unei casute pentru pasari ar trebui sa fie cu cel putin 5-10 cm mai mare pe fiecare latura decat baza acesteia, pentru a proteja intrarea de precipitatii si soare.

    Pentru cazul in care este posibil totusi sa intre ceva umiditate in casuta, puteti practica cateva gauri mici in podeaua acesteia, pentru drenaj, sau construiti podeaua usor inclinata spre exterior, cum veti vedea mai jos.

    Pentru ventilatie pe timpul verii si eliminarea aerului prea incins in perioada verii, practicati cateva mici gauri de aerisire si in apropierea acoperisului.

    Intrarea trebuie sa fie proportionala cu marimea pasarii pentru care a fost construita casuta. Peretii interiori ar trebui sa fie nefinisati, ba chiar sa li se adauge vreun fel de denivelari, pentru a asigura accesul potentialilor pui catre intrare.

    Casutele pentru pasari ar trebuie amplasate in zone inaccesibile pradatorilor naturali. Intrarile in casute ar orientate in alta directie decat cea a vantului dominant, si, daca este posibil, ar trebui plasate astfel incat sa fie partial insorite.

    Culorile dominante ar trebui sa fie cele ale mediului in care sunt plasate (camuflaj), iar pentru cele plasate direct in lumina soarelui, acopersiul ar trebui sa fie alb, pentru a reflecta partial lumina si caldura. Ideal este sa folositi scandura de lemn natural, nevopsit, pentru ca lacurile si vopselele sunt foarte toxice, cu atat mai mult in spatii mici.

    Deasemenea, casutele pasarilor nu trebuie plasate prea aproape una de cealalta. Cele mai multe dintre pasari isi delimiteaza clar teritoriul, iar casutele plasate prea aproape una de alta, vor face ca o parte dintre ele sa ramana goale.

Tabelul de mai jos ne poate ajuta sa ne dam seama de dimensiunile potrivite pentru fiecare specie

Specie Suprafata podea Inaltime casuta Intrare fata de podea Diametru intrare Amplasare fata de sol Forma
Sturz 13X13 cm 20 cm 15 cm 4 cm 1,5-3 m 1
Pitigoi 10X10 cm 20-25 cm 15-20 cm 5 cm 2-4 m 1
Pitulice 10x10 cm 15-20 cm 10-12 cm 4-6 cm 1,8-3 m 3
Ciocanitoare 15X15 cm 30-35 cm 20-25 cm 5 cm 3-6 m 1

 

Specie Suprafata podea Inaltime casuta Intrare
Amplasare fata de sol Forma
Prihor 15X20 cm 20 cm una sau 2 laturi deschise complet 1,8-3,5 m 2
Randunica 15X15 15 cm una sau 2 laturi deschise complet 2,5-3,6 m 2    Cele 3 forme despre care este vorba in tabel:

Forma 1Forma 2Forma 3


    Tehnica de constructie pentru cea mai comuna forma de casuta – forma 1.

    1.    Ai nevoie de 3 scanduri sau bucati de scandura pentru o casuta de pasari, asa cum arata si fig.1. Este cel mai bine ca aceste trei scanduri sa provina din acelasi lot, in speta sa aiba aceeasi grosime. In acest fel masuratorile se vor face mult mai usor. Singura care pote face exceptie este placa pentru spatele casutei – cea care se ba prinde de copac si care poate fi mai groasa – pentru rezistenta.
 


    Scandura 1 – pentru fata, podea si spate
    Scandura 2 – pentru lateralele casutei
    Scandura 3 – pentru acoperis – dimensiunile sale nu prea conteaza, atat timp cat acopera casuta si ofera si un mic umbrar in fata si pe laterale.

    2.    Taiati scandurile pentru laterale.  Aflati mai intai care este jumatatea scandurii. Pentru a obtine panta acoperisului casutei, lungimea a) trebuie sa fie mai mica decat lungimea  jumatatii scandurii. Odata ce v-ati hotarat care este lungimea lui a), masurati-l pe ambele laturi ale scandurii, precum in figura 1 si apoi taiati.

    3.    Taiati scandura pentru fatada casutei. Aceasta are aceeasi inaltime a), pe care ati determinat-o in masuratoarea lateralelor.

    4.     Taiati scandura pentru podeaua casutei. Aici este necesara ceva mai multa atentie, deoarece latimea scanduricii pentru podea trebuie sa fie mai mica decat latimea scandurilor pentru laterale – chiar daca provin din aceeasi bucata de lemn. Diferenta de latime este data de grosimea scandurii X 2. Diferenta poate fi chiar mai mare de atat (adica scandurica poate fie mai ingusta decat latimea lateralelor), pentru ca pasarile au grija sa umple gaurile cu materialul in care isi vor face cuibul. Vezi fig.2, unde  c) este latimea podelei casutei.
    5.    Taiati scandura pentru spatele casutei – care va avea cel putin aceeasi inaltime ca si cea mai lunga latura a lateralei , adica b). Se poate taia din aceeasi scandura cu fata su podeaua, sau din una mai groasa. Poate fi mai inalta decat latura b) a letaralei, pentru ca suprafata ce rezulta in plus se va folosi drept punct de fixare de copac.

    6.    Taiati scandura pentru acoperis – aceasta trebuie pur si simplu sa fie suficient de mare astfel incat sa acopere toata casuta si se portejeze macar partial intrarea de intemperii.

    7.    Incepeti asamblarea prin fixarea lateralelor de spatele casutei cu ajutorul cuielor. Daca nu se respecta ordinea asamblarii, rezultatul s-ar putea sa nu fie foarte bun. Inainte de a bate ciuele verificati daca acoperisul se aseaza corect peste structura nou creata – fig.3.
    8.    Fixati apoi podeaua casutei de laterale – tot cu cuie. Aveti grija s-o impingeti suficient, astfel incat sa atinga si spatele casutei. Nu o fixati perfect la orizontala, ci usor inclinata spre in afara, astfel incat daca se aduna umezeala in casuta, aceasta sa fie drenata spre exterior. – fig.4.

    9.    Fixati fata casutei .  Pentru ca o casuta de pasari trebuie si curatata, fata acesteia trebuie fixata in partea de sus astfel incat sa poate fi ridicata, ca in fig. Faceti deci gauri cu bormasina in lateralele casutei si in canturile usii, astfel incat cuiele sa poata fi pozitionate precum punctele rosii din fig.5.  Tot pentru a putea fi ridicata, fata trebuie fixata un pic mai jos fata de linia acoperisului, pentru ca altfel nu va bascula. Faceti proba inainte de a o fixa.
    10.    Fixati acoperisul de lateralele casutei – fig.6.

    11.    Fixati fata casutei si in in partea de jos, altfel se va deschide din cauza vantului sau a locatarilor. Practicati gauri in laterale si in canturii scandurii-fata, in locul marcat cu verde in feg.6 (aproximativ) .  Gaurile trebuie sa fie un pic mai mari decat diametrul cuielor pe care le veti pune acolo si mai putin adanci decat lungimea cuielor, pentru a le scoate usor de cate ori este nevoie sa curatati casuta.    12.    Faceti portita pentru pasari – fig.7. Aceasta poate avea un diametru intre 4 si 10 cm, pentru ca nu stii niciodata ce specie va alege casuta drept cuib. Din acelasi motiv, este bine sa faceti mai multe casute, fiecare cu marimea sa de intrare si amplasate la diverse altitudini, pentru a oferi cazare unei varietati cat mai mari de specii.
    Portita o puteti taia si inante de a fixa fatada casutei.

 


Publicat in data de: 2011-03-31 13:53:33
Citeste si
Cele mai citite
Nou in site
Agralim


Mestesuguri

Mestesuguri

Tendinte

Tendinte

Descopera

Descopera
Follow Us
  • Facebook
  • Follow @Sporulcasei
  • Google+
  • RSS
Newsletter
Nume:
Email: