Produse Producatori Branduri

Indepartarea mucegaiului din casa

    1.    Cateva lucruri despre mucegai

- ne poate fi daunator sau folositor, functie de locul in care se dezvolta
- are nevoie de umezeala pentru a se dezvolta
- nu apare pe materiale uscate/cu grad mic de umiditate
- daca se dezvolta in interiorul casei, poate deveni daunator ocupantilor
- trebuie identificat si indepartat

    Mucegaiul este format din fungi microscopici – un grup de organisme care include ciupercile si drojdia. Fungii sunt perfect adaptati pentru a creste si a se inmulti rapid, iar in cursul acestui proces produc spori si miceliu. Sporii apar in urma reproducerii miceliului, pot calatori pe calea aerului distante foarte lungi si stau la baza dezvoltarii urmatoarelor generatii de mucegai/ciuperci.

     Va intalniti cu mucegaiul zi de zi: mancarea se strica din cauza lui, frunzele si lemnul lasate direct pe solul umed putrezesc datorita lui, apare pe marginea ferestrelor cand sunt diferente mari  de umiditate si temperatura intre interior si exterior, hartia si tesaturile depozitate in locuri umede capata un miros urat tot din cauza lui.

   
  Exista insa si mucegai bun: penicilina se obtine dintr-un anume fel de mucegai bun iar anumite mancaruri si bauturi isi obtin aroma specifica datorita unor mucegaiuri. Mucegaiurile bune sunt cultivate si inmultite in medii controlate pentru a nu fi contaminate cu alte organisme.
 
     Mucegaiurile devin greu de suportat atunci cand se devolta in locuri in care nu le dorim – mai ales in casele noastre.


      2.    Ce face mucegaiul sa apara?

      Mucegaiul apare si se dezvolta daca il hranim cu umezeala si nutrimete organice pe care nu le tinem sub control. Daca mentinem lucrurile curate si uscate, mucegaiul nu se va dezvolta.

      Nivelurile ridicate de umiditate din casa pot fi rezultatul umezelii ce patrunde din exterior prin pardoseli, pereti, ferestre defecte sau acoperis. Umiditatea poate proveni insa si de la tevile care picura, de la folosirea dusului/cazii de baie perioade prelungite, de la rufele care se usuca in spatii inchise si de la gatit.

      Apa patrunde intr-o cladire din exterior atunci cand hidroizolatia este deficitara sau cand sunt probleme de structura. Umiditatea/apa se mentine intr-o cladire atunci cand aceasta este insuficient ventilata/aerisita.
     In conditii propice, fiecare tip de material dezvolta un alt tip de mucegai.


     3.    De ce devine mucegaiul o problema?

     In primul rand din cauza faptului ca materialele pe care se dezvolta vor fi deteriorate in timp: se pateaza, se decoloreaza si in cele din urma le este atacata chiar structura.
 
     In al doilea rand prezenta continua a mucegaiului indica o alta problema: ca in zona respectiva persista o umezeala care n-ar trebuie sa fie acolo si care poate afecta structura cladirii si a peretilor.

     In al treilea rand pentru ca poate afecta starea de sanatate a locatarilor: mucegaiul care se dezvolta si se inmulteste elibereaza in atmosfera spori si alte tipuri de substante nocive.
     Functie de tipul de mucegai, gradul de expunere al ocupantilor casei si starea lor de sanatate, acestia pot fi afectati foarte putin, sau pot ajunge la reactii alergice sau diferite stari de boala. Femeile insarcinate, copiii, batranii si cei care au probleme respiratorii sau un sistem imunitar scazut, sunt cele mai expuse persoane la afectiunile provocate de mucegaiuri.
 
     Mucegaiul este o problema universala?
     Mucegaiurile sunt intotdeauna prezente in atmosfera in afara si in interiorul cladirilor, sub forma de spori. Patrund in locuinte in toate felurile imaginabile: prin ferestre sau usi deschise, pe haine, in blana animalelor de companie, pe ambalaje/alimente, etc.

     De exemplu, prezenta unei suprafate mici de mucegai pe rama ferestrei – dar numai acolo – nu este o problema, pentru ca este cauzata de umiditatea produsa din cauza diferentelor de temperatura intre exterior si interior si poate fi curatata usor cu o carpa. Daca insa mucegaiul s-a extins si inalte zone si persista, va trebui sa luati masuri mai drastice.


     4.    Semne ca mucegaiul este prezent

     Decolorarea este un semn al prezentei mucegaiului.  Nu insa si decolorarea care se produce datorita patrunderii soarelui prin fereastra. Pe de alta parte, mucegaiul poate fi de mai multe culori: negru, alb, rosu, portocaliu, galben, albastru sau violet. Puneti o picatura de inalbitor pe zona colorata: daca pata isi schimba culoarea sau dispare cu totul este vorba despre mucegai si trebuie cautate pete similare si curatate temeinic.
     Mirosul: cateodata mucegaiul se afla in locuri care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Mirosul specific umezelii sau un miros de pamant indica prezenta mucegaiului ce trebuie cautat si indepartat.     5.    Cum indepartam mucegaiul

     Curatirea petelor mici de mucegai (sub 1 metru patrat)
     Suprafele care se preteaza la spalare, precum gresie si faianta le curatati cu un detergent normal , apoi indepartati detergentul cu o carpa umeda si uscati rapid suprafata curatata astfel.
     Suprafetele varuite sau gips cartonul curatati-le cu o carpa uscata inmuiata in putin bicarbonat sau detergent. Evitati sa udati suprafata prea tare.  Daca dupa acest tip de curatare mucegaiul revine, inseamna ca problema este mult mai profunda si sursa umezelii nu a fost indepartata.

     Curatirea petelor medii de mucegai (intre 1 si 3 metri patrati) – se face la fel ca cea a suprafetelor mici, dar apelati la un profesionsit daca mucegaiul a atacat materialul de suport in profunzime sau revine dupa curatire.

     Daca mucegaiul este foarte extins (mai mult de 3 mp) sau este foarte persistent si a atacat si straturile profunde ale peretilor/tamplariei, este nevoie de interventia inclusiv a unor profesionisti in constructii/amenajari, pentru ca s-ar putea sa fie necesar sa decopertati tot peretele si chiar sa schimbati elemente afectate de umezeala din structura acestuia.

     La curatarea peretilor inalbitorul de rufe nu este recomandat! Prezenta materiei organice, pH-ul apei si materialul pe care se afla mucegaiul afecteaza serios capacitatea inalbitorului de a dezinfecat corect. Alte motive serioase pentru a nu apela al inalbitorul de rufe sunt vaporii eliminati in timpul folosirii, care irita caile respiratorii.

     Curatarea de mucegai a suprafetelor de lemn
     Aspirati suprafetele de lemn si apoi curatati cu solutie de detergent si apa. Stergeti cu carpa uscata. Daca mucegaiul nu dispare prin spalare, incercati sa-l indepartati cu smirghelul sau cu masina de slefuit cu banda continua. Daca procedand astfel constatati ca revine in timp si s-a infiltrat adanc in lemn, luati in considerare inlocuirea piesei de lemn afectate.

     Curatarea de mucegai a suprafetelor de ciment
     Aspirati suprafata si curatati-o apoi cu detergent si apa. Daca problema persista repetati curatarea, dar de aceasta data cu fosfat trisodic. Cand il utilizati aveti grija sa va protejati pielea si ochii, pentru ca este coroziv. Pentru ca sa fie eficienta solutia trebuie sa fie facuta astfel: o cana de fosfat trisodic la 8 litri de apa calda, amestecate bine. Imprastiati solutia obtionuta peste toata suprafata de ciment si lasati-o sa actioneze cam 15 minute, dupa care clatiti cu apa si lasati sa se usuce.

     Curatarea de mucegai a suprafetelor de gips-carton
     Pe suprafetele de gips carton apare mucegaiul atinci cand sunt udate in mod repetat sau cand nu se usuca suficient de repede. Nu este recomandat sa curatati aceste suprafete cu apa cu detergent, pentru ca aceasta procedura adauga umezeala zonei si provoaca mai mult rau.  Daca mucegaiul este localizat doar la suprafata foii de gips carton, se indeparteaza usor cu ajutorul aspiratorului si al carpei umede/uscate inmuiate in bicarbonat de sodiu.
     Daca mucegaiul a patruns mai adanc in placa de gips carton , va trebui sa inlocuiti bucata de placa afectata. Taiati gips cartonul cu un cutter astfel incat suprafata indepartata sa cuprinda toata pata de mucegai si sa ajungeti pana unde dati de structura metalica de care este prins  gips-cartonul. Bucata noua de gips-carton se va prinde astfel de structura metalica descoperita. Verificati si dedesuptul placii, pentru a determica sursa de umezeala si a o repara.

     Curatarea mucegaiului care provine din afara locuintei
     Daca umezeala patrude in apartament prin pereti/tavan/podea insuficient hidroizolati, rezolvati mai intai problema din afara locuintei pentru a putea scapa eficient de mucegaiul din interior.

     Protejati-va!
     Daca va ocupati dvs personal de indepartarea petelor de mucegai, aveti grija sa ve protejati cu:
- ochelari de protectie
- masca pentru gura si nas
- manusi de menaj din cauciuc .
     De asemenea, nu lasati sa stea langa dvs copii mici, batrani, femei gravide, persoane cu boli/sensibilitati respiratorii.


     Cand trebuie sa apelam la profesionisti?
Cand aria pe care este prezent mucegaiul este extinsa 
Cand chiar daca aria este mica, mucegaiul persista in ciuda curatirilor repetate
Cand este foarte multa umezeala in casa in general
Cand un membru al familie dvs pare a aiba numite probleme respiratorii numai in casa.


     6.    Masuri de prevenire a aparitiei mucegaiului in casa

     Aruncati toate materialele afectate de mucegai/umezeala care nu va mai trebuie
     Materialele umede/ude, precum saltele, paturi, carpete, canapele, perdele, covoare, etc, trebuie aruncate sau, daca conditiile o permit, trebuie spalate si uscate foarte bine. 

     Aspirati
     Aspirarea cu regularitate si cu un aspirator puternic asigura indepartarea unei mari cantitati de spori de mucegai din casa, cel putin de pe suprafetele plane: pardoseli, scaune, canapele, paturi, rafturi.

     Mentineti un nivel optim de umiditate in casa, prin:
- Intretinerea/repararea corespunzatoare a robinetelor /tevilor
- Depozitarea in casa a cator mai putine materiale pe care nu le folositi in mod frecvent
- Curatati si aspirati casa cu regularitate
- Reduceti activitatile care implica consumul de apa in exces

     Uscati si curatati zonele umede
     Monitorizati umiditatea aerului cu ajutorulunui higrometru, daca este necesar. Aerisiti camerele si uscati zonele umede cu regularitate. Utilizati un dezumidificatir portabil, daca este necesar.  Nu lasati materialele textile, mobilierul sau covoarele sau atinga pereti afectati de umezeala.

     Izolati mucegaiul
     Daca mucegaiul este prezent numai intr-o anumita zona, izolati-o pe cat posibil de restul casei, pana ce il curatati.

     Curatati mucegaiul – prin metodele de le punctul 5.

     Apelati la profesionisti  daca problemele persista. Poate fi o problema a instalatiilor, una de hidroizolatie sau una de structura, iar in aceste cazuri este indicat sa apelati la specialisti.     7.    Cum va asigurati casa impotriva mucegaiului

     Pardoseala si subsolul:
- Reduceti la minimum lucrurile depozitate
- Aruncati lucrurile stricate
- Eliberati canalele de patrundere a aerului curat in casa.
- Folositi-va de lunile calde pentru a usca foarte bine toate incaperile in mod natural.
- Aveti grija ca fosa septica fin baie sa fie tot timpul plina cu apa proaspata
- Nu depozitati apa in recipiente fara capac
- Curatati sau schimbati cu regularitatea filtrele hotei de la bucatarie
- Daca observati pete de  umezeala pe pereti, ferestre sau oglinzi, indeparati-le imediat cu carpe uscate

     Zonele de spalare si uscare a rufelor
- Zonele de spalare si uscare a rufelor trebuie sa fie bine aerisite penru a permite vaporilor de apa sa iasa din casa
- Nu uscati rufele in interiorul casei, in zone fara aerisire
- Uscati masina de spalat dupa utilizare

     Baile
- Verificati daca ventilatorul de la baie scoate aerul din incapere (cu ajutorul unei foi de hartie lipite de grilajul acestuia verificati sensul de circulatie al aerului)
- Ventilatorul trebuie sa fie pornit ori de cate ori folositi cada sau dusul si trebuie mentinut pornit  cateva minute dupa ce ati terminat aceste activitati
- Faceti bai si dusuri scurte  
- Uscati peretii dusului sau pe cei din jurul cazii dupa ce ati terminat baia
- Nu puneti covoare pe jos in baie
- Verificati si reparati robinetele/dusul
- Verificati si curatati regulat scurgerile de la dus/cada/chiuveta. Curatarea se poate face cu ajutorul otetului si bicarbonatului de soda turnate in scrugere. Dupa ce actioneaza cam jumatate de ora, se clateste bine cu apa rece. Daca scurgerea este inca blocata, puteti folosi o sarma cu capatul indoit pentru a desfunda cada  sau scurgerea cabinei de dus  si metodele prezentate aici pentru desfundarea chiuvetei.

     Bucataria
- Folositi hota de deasupra aragazului atunci cand gatiti
- Cand fierbeti mancarea – evitati cat mai mult fierberea fara capac
- Mentineti scurgerilede le chiuveta in buna stare – ca si in cazul baii.
- Nu uitati sa curatati vasul de colectare a umezelii din spatele frigiderului, atunci cand il curatati in interior  si sa aspirati spatele acestuia de praf
- Verificati cu regularitate tevile aferente chiuvetei pentru prevenirea scurgerilor
- Duceti gunoiul zilinic – mai ales daca este vorba despre resturi alimentare

     Camerele de locuit
- Scapati de lucrurile vechi
- Mentinerea dulapurior si incaperilor curate si ordonate ajuta la circulatia aerului in toate ungherele si restrange ariile in care se poate forma mucegai

     Alte parti ale casei
- Masurati umiditatea relativa din casa dvs cu ajutorul unui higrometru.  Daca este mai mare decat normal, puteti folosi un dezumidificator portabil pentru a o indeparta. Umiditatea normala intr-o locuinta trebuie sa fie intre 40-45% (iarna) si 60% (vara). Folositi dezumidificatoare in timpul verii si umidificatoare in timpul iernii (cand aerul se ususca excesiv din cauza incalzirii artificiale a casei) pentru a regla nivelurile de umiditate si temperatura. Umiditatea prea mare sau prea mica cauzeaza probleme respiratorii si este purtatoare de agenti daunatori – in special umiditatea mare. 
- Cand familia si prietenii vin in vizita, mai ales daca afara ploua sau este zapada, cereti-le sa se descalte
- Aspirati cat mai des
- Dupa aspirare stergeti pardoselile cu mopul umed
- Nu aduceti in casa lucruri despre care stiti ca provin din locuri umede sau miros a umezeala sau mucegai
- Verificati ghivecele plantelor – pamantul umed favorizeaza devoltarea mucegaiului
- Nu depozitati lucruri pe care nu le mai folositi, precum ziare, textile, mobilier, deoarece toate acestea atrag praful si umezeala si le mentin, favorizand aparitia mucegaiului si altor probleme.


     Exteriorul cladirii
- Verificati starea peretilor exteriori si a acoperisului imobilului
- Verificati daca coloanele pluviale si stresinile cladirii canalizeaza apa corect, indepartand-o de cladire si nu sunt sparte.
- Anuntati administratorul cladirii imediat ce sesizati o problema grava sau apelati la specialisti, daca dvs sunteti proprietarul.

Mai multe informatii despre umezeala din casa, efectele si combaterea ei veti gasi in volumul Igrasia, prevenire si combatere, de Michael Balik.
  

  

 


Publicat in data de: 2010-07-05 16:33:49
Agralim


Mestesuguri

Mestesuguri

Tendinte

Tendinte

Descopera

Descopera
Follow Us
  • Facebook
  • Follow @Sporulcasei
  • Google+
  • RSS
Newsletter
Nume:
Email: