Produse Producatori Branduri
Do it yourself » Ghiduri utilizare & motaj

Montarea parchetului laminat

     Faceti mai intai inventarul de materiale necesare pentru instalarea parchetului. Ar trebui sa aveti la indemana urmatoarele:

-    Parchet laminat cu dublu click
-    Plinta de PVC sau MDF
-    Profile de colt, conectori si terminatii pentru plinta
-    Folie de polietilena expandata (PEE)/placa PSE / polistiren extrudat – pentru preluare denivelari si izolare fonica
-    Folie de PVC – cu rol de bariera antivapori
-    Nivela/boloboc
-    Rigla
-    Ruleta
-    Creion/marker
-    Fierastrau pendular sau clasic
-    Ciocan
-    Distantiere

     Pasi in instalare:

1.    Masurarea suprafetei – din schita de cadastru sau la fata locului, cu ruleta

2.    Alegerea tipului de parchet 
       Alegerea tipului potrivit de parchet se face functie de clasificatiile si grosimea acestuia.  Parchetul se imparte functie de clasele de trafic (rezistenta la zgariere si durabilitate)  dupa cum urmeaza:
Simbol internationalClasificatieSemnificatie
AC* 1 – 21
Trafic moderat rezidential
Potrivit pentru zonele cu trafic redus din casa, cum ar fi dormitorul sau dressingul.
AC2 – 22
Trafic general rezidential
Potrivit pentru zonele de trafic de intensitate medie, precum bucataria si linvingul/sufrageria.
AC3 – 23
Trafic greu rezidential
Potrivit pentru zonele cu trafic greu din casa, precum holurile, accesurile.
AC3 – 31
Trafic moderat comercial
Poate fi folosit atat in casa, cat si in zonele comerciale cu trafic scazut, precum birourile.
AC4 – 32
Trafic general comercial
Poate fi folosit atat in casa, cat si in zonele comerciale cu trafic de intensitate medie, precum birourile, cafenelele, etc.
AC5 – 33
Trafic greu comercial
Poate fi foliosit atat in casa, cat si in zone comerciale cu trafic greu, precum magazinele si cladirile publice, de exemplu.


    AC semnfica clasa de abraziune (abrasion class).
    Duritatea se exprima cu ajutorul a doua cifre a caror semnificatie este urmatoarea:
- domeniu de utilizare: 2-rezidential;  3-comercial
- intensitatea traficului: 1-scazut;  2-mediu;  3-intens
    Grosimea: parchetul la minat se fabrica in 4 clase de grosime:  6, 7, 8 si 12 mm.


3.    Achizitia si depozitarea parchetului
       Va trebui sa cumparati parchet cam cu 10% in plus fata de suprafata rezultata la masurare sau din studiu schitei, pentru a acoperi pierderile din taieri. Verificati ca pachetele de parchet sa fie din acelasi lot; exista posibilitatea sa fie diferente de nuanta de la un lot la altul.
Parchetul nu se instaleaza imediat dupa cumparare. Deoarece are capacitatea de a absorbi/elibera umiditate, trebuie tinut in camera in care il veti instala cel putin 48 ore inainte sa instalare, fara ambalajul de plastic.


4.    Pregatirea camerei
       Suprafata pe care se va aplica parchet trebuie sa fie perfect plana si libera de impuritati. Se va verifica planeitatea cu ajutorul nivelei, iar daca denivelarile sunt foarte mici (pana la 3 mm) nu este o problema, pentru a acestea vor fi preluate de catre folia izolatoare PEE / placile PSE/polistirenul extrudat. Daca denivelarile au amplitudini mai mari de 3 mm si se intind pe suprafete mari, se recomanda aplicarea unei sape autonivelante, altfel parchetul va “juca”.
       Nu uitati sa indepartati si vechile plinte – daca exista. Intre pereti si suprafata noua de parchet pe care o veti instala nu trebuie sa exista nimic altceva.
       Daca usa se deschide in incaperea in care veti monta parchetul, va trebui sa o scoateti din balamale. Daca dupa montarea parchetului usa nu se mai potriveste la locul ei, este posibil sa trebuiasca sa ii taiati putin din inaltime.


5.    Instalarea foliilor izolatoare

       Prima folie ce se va instala este folie de PVC – bariera antivapori. Asezati randurile de folie astfel incat sa se suprapuna putin una peste cealalata si lipiti-le intre ele cu banda adeziva.
       Peste folia PCV asezati folie expandata PEE , placile PSE, sau placile de polistiren extrudat,  acestea avand rol de izolare fonica si de preluare a denivelarilor mai mici de 3 mm.


6.    Verificarea dimensiunilor
       Dupa ce ati decis care va fi orientarea placilor, impartiti latimea / lungimea camerei la latimea unei placi. Acest lucru este util pentru a nu aparea la capatul incaperii latimi mai mici de 10 cm – sunt dificil de asamblat cu restul si risca sa se disloce usor. Daca ramane un “rest” mai mic de 10 cm, ajustati si latimea primului rand de placi, astfel incat de aiba o latime mai mare.


7.    Instalarea primului rand de parchet

      Exista pareri diferite despre directia pe care ar trebui instalat parchetul pentru a arata cel mai bine: fie paralel cu cel mai lung perete al camerei, fie perpendicular pe peretele cu ferestre. Dumneavoastra decideti, functie de gusturi si eventual functie de aranjarea viitoarea a mobilierului.
      Inainte de incepe montajul , faceti mai intai proba de asamblare a sistemului lamba-uluc, pentru a va familiariza cu el.
      Asezati primul rand de placi langa perete, incepand din partea stanga, cu lamba spre acesta (fig.1), dar nu uitati sa puneti distantierele – placile nu trebuie sa fie perfect lipite de perete, pentru ca in timp parchetul se poate dilata usor. Aliniati placile intre ele perfect si verificati sa nu ramana spatii intre acestea, pe latura mica. Taiati ultima placa din rand, daca nu se potriveste perfect. Lasati si la capetele randului spatii de cel putin 1 cm – 1.5 cm.
8.    Instalarea urmatoarelor randuri de parchet

       Formati al doilea rand de placi astfel: prima placa din stanga taiati-o la jumatate. Asezati-le pe celelalte in continuare, pana ce completati randul. Taiati si ultima placa, daca este necesar, pentru ca lungimea randului sa acopere lungimea peretelui, mai putin tolerantele obligatorii de la capetele randului (fig.2).


        Daca randul de placi este mai lung de doua, veti avea nevoie de ajutor. Intregul rand de placi se ridica si se pozitioneaza astfel incat marginea sa sa intre in santul de montaj al randului deja fixat – fig.3. In acest moment, intre placile de montat si pardoseala trebuie sa fie un unghi de aproximativ 45°, iar partile laminate ale placilor din mana dvs si celor deja montate se ating.       Cu o miscare ferma si sigura impingeti marginile exterioare ale placilor in jos, pana ce se aliniaza orizontal cu cele deja montate pe pardoseala – fig.4. Repetati miscarea, fara sa bruscati, daca au ramas goluri undeva in rand sau intre randuri.  Repetati aceasta tehnica pentru fiecare rand, pana ce completati toata suprafata incaperii.

  

        Daca au ramas spatii undeva intre laturile mici ale placilor le puteti ajusta, precum in figura 5.
Pastrati distantele fata de pereti pe toata suprafata camerei, folosind distantierele.


9.    Finisajele: instalarea trecerilor si a plintei
       Inainte de instalarea trecerilor si plintei verificati sa nu fi ramas bucati de folie PVC sau folie expandata iesite inestetic pe la marginile parchetului. Daca au ramas, taiati-le precum in figura 7.

       Dupa ce ati acoperit intreaga suprafata a incaperii, instalati trecerile catre celelalte camere. Tipul de trecere utilizat difera functie de tipul de pardoseala utilizat in cele doua incaperi, dar si functie de diferentele de nivel intre cele doua camere. In marile magazine de bricolaj gasiti de regula o gama variata de astfel de treceri.
        Plinta este si ea disponibila in diferite nuante de culoare si o gasiti la bucati, fiecare cu lungimea de 2,5 m. Alegeti-o pe cea potrivita la nuanta cu parchetul si fixati-o de perete astfel incat sa fie cat mai bine lipita de parchet. La colturi utilizati profilele de colt. Pentru a uni una sau mai multe bucati de plinta folositi conectorii, iar pentru capete folositi terminatiile pentru plinta.


10.   Montarea parchetului in jurul tevilor/formelor neregulate
       Daca aveti de montat parchet in jurul unei forme neregulate, precum in figura 8, faceti un model de hartie al respectivei forme si lipiti-o pe placa / placile care vor veni asezate in jurul respectivului ornament. Decupati placa/placile de parchet corespunzator acestui model, apoi montati-o la locul ei.

     
       Daca trebui sa montati parchetul injurul unor tevi, exista doua tipuri de taiare, functie de locul unde se afla teava in raport cu placa de parchet.
       Daca teava se afla la un capat al placii, masurati si taiati placa precum in figura 9. Gaura va trebui sa fie cam cu un centimetru mai mare in diametru decat teava. Fie ca faceti mai intai gaura si apoi taiati placa transversal,  fie taiati placa mai intai si apoi decupati cele doua jumatati ale gaurii – fiecare dintre metode este la fel de buna. Dupa decupare, montati fiecare bucata de placa la locul ei.
       Daca teava se afla pe una dintre laturile lungi ale placii, decupajul va trebui facut precum cel din figura 10. Cele doua taieturi trebui facute in unghi de aproximativ 45° fata de linia mediana a placii, pentru a fi simetrice. 11.   Montarea parchetului intre tocurile usilor

       Asezati o placa pe podea intre tocurile usii si marcati inaltimea placii pe acestea – fig.11. Daca veti taia glafurile corespunzator acestor marcaje, placa de parchet ce va fi instalata la intrarea in camera va putea fi introdusa sub glaf, iar aspectul va fi perfect finisat.
  Vezi si Cum se inlocuieste o placa de parchet deterioarata. 


Publicat in data de: 2010-03-31 12:23:35
Agralim


Mestesuguri

Mestesuguri

Tendinte

Tendinte

Descopera

Descopera
Follow Us
  • Facebook
  • Follow @Sporulcasei
  • Google+
  • RSS
Newsletter
Nume:
Email: