Pregatirea plantelor perene pentru iarna

Ne-am bucurat o vara intreaga de parfumul si culorile lor imbietoare, acum este timpul sa le ajutam sa treaca peste iarna cat mai confortabil, pentru a-si relua pline de forta ciclul vietii in primavara. Despre pregatirea plantelor perene pentru iarna este vorba, acele plante care supravietuiesc iernii chiar si in lipsa ingrijirii, dar care, daca au parte de putina atentie si pricepere, ne rasplatesc inzecit cu frumusetea lor.

Unele plante cu bulbi, precum gladiolele, sunt sensibile la inghet.

Suntem intr-o regiune in care iernile serioase sunt regula, nu exceptia asa ca, dupa ce frunzele acetor flori s-au ofilit, taiati-le si apoi sapati cu grija bulbii si puneti-i la pastrare intr-un loc intunecos si uscat, pentru a nu ingheta peste iarna.

Divizarea perenelor

Tot lunile de toamna sunt o perioda foarte buna pentru divizarea perenelor. Daca o planta s-a intins mai mult decat trebuia, a format un manunchi strans de frunze, dar s-a diminuat inflorirea, sau a aparut un spatiu gol in mijlocul tufei, e momentul sa le divizam si sa le mutam.

Candidati buni pentru divizarile de toamna sunt Crinul salbatic, Crinul japonez (hosta), Ruji de toamna (ochiul boului), Irisul si Ierburile ornamentale. Aceste divizari este bine sa se faca cu minim 4 saptamani inainte de primul inghet estimat, pentru a da timp radacinilor transplantate sa se prinda.

Un alt motiv pentru care se face aceasta lucrare toamna: acum, in lipsa frunzisului bogat, vedeti cu usurinta unde aveti locuri goale in gradina si ce anume s-ar potrivit.

Crini japonezi

Tot acum se pot planta perene noi, mai ales radacinoase

Plantate la timp, acestea se prind usor, iar in primavara se intaleaza vegetatia si aveti sansa unei inflorescente bogate din primul an. Printre speciile recomandate a se planta toamna sunt: Echinaceea, Crinul salbatic, Crinul oriental si asiatic, Cerceii doamnei, Lacramioarele si Digitalis.

In septembrie-octombrie, se planteaza bulbii pentru florile de primavara

Tot acum, in septembrie-octombrie, se planteaza bulbii pentru florile de primavara, (cititi cu atentie si reomandarile pentru acestia de pe ambalaje), precum si arbustii si copacii.

Octombrie este o luna potrivita sa curatati perenele care si-au incheiat activitatea si care se vor face una cu pamantul la prima bruma: Crinii japonezi, Crinii salbatici, Bujorii (peoniile), Astilbele, Monarda.

Alte perene, precum Penstemonul, Crizantemele, Margaretele de toamna si Geraniumul, au o coroana de frunze la baza care ramane verde peste iarna. Taiati florile uscate si frunzele de sus si lasati-le sa ierneze.

Lasati ceva si pentru pasarele

Anumite plante perene sunt interesante pentru pasarele, pentru ca le ofera semintele drept hrana, asa ca, daca nu va deranjeaza prezenta micilor vietati, nu taiati plantele si lasati-le aceste seminte lor: Ruji, Echinaceea, Liatris, Eupatorium.

Plantele din specia Sedum (iarba grasa/iarba de stanca) si ierburile ornamentale arata bine si peste iarna, asa ca le puteti lasa netaiate.

ierburi ornamentale
Iarba de aur japoneza, iarba de pampas si iarba panglica

Pregatirea trandafirilor pentru iarna

Incetati sa-i mai fertilizati inca din timpul verii – sfarsitul lui august. Nu mai taiati nici florile si nici crengile nedisciplinate, pentru ca taierile stimuleaza cresterea. Ultimele flori lasati-le sa se transforme in fruct. In felul acesta tufa isi incetineste activitatea si se pregateste pentru iarna. Ploile de toamna asigura de obicei plantelor suficienta apa pentru a trece cu bine iarna, dar daca este o toamna secetoasa udati bine, altfel tufa va fi afectata de lipsa apei.

Dupa ce s-a instalat toamna, in octombrie, taiati tufele inalte pana la 2/3 din  inaltimea totala  si indepartati crengulete mici, care vor fi afectate de vant si ger. Curatati bine pamantul de la baza tufei de frunze si alte resturi si acoperiti-o cu pamant pana la o inaltime de 20-30 cm si un diametru similar cu diametrul coroanei trandafirului. Aduceti sol din alta parte, nu luati de langa trandafir, pentru a nu-i expune, din greseala, radacinile.

Dupa ce da inghetul, peste acest pamant puteti adauga mulci (paie, frunze) sau compost. Partea din tulpini ramasa afara o veti taia in primavara, asa ca nu va faceti griji daca ingheata. Tot atunci veti indeparta mulciul si pamantul in exces.

Aici afli despre Inmultirea trandafirilor prin butasi.

unelte Wolf-Garten, Unelte de gradinarit

Magazin.sporulcasei.ro/blog: unelte pentru gradinarit

Reguli generale toamna in gradina de flori

  1. nu lasati frunzele cazute in straturile de plante perene si
  2. nici nu exagerati cu mulch-ul, deoarece acestea, in cantitate prea mare, cauzeaza putrezirea radacinilor. De fapt mulch-ul ar trebui pus doar in iernile geroase si doar la plantele proaspat divizate sau transplantate, pentru a nu ingheta, deoarece plantele care rezista in regiunea dvs s-au selectat singure deja. Nu puneti mulch-ul inainte de a ingheta pamantul, pentru ca asta va invita soarecii si alti opotunisti sa-si faca cuiburi in el.
  3. Daca toamna este secetoasa, udati florile, arbustii si copacii proaspat plantati – incetati doar cand vine inghetul.
  4. Nu fertilizati in timpul toamnei, deoarece asta incurajeaza mai degraba cresterea buruienilor, nu dezvoltarea radacinilor.
  5. Hraniti plantele: pe straturile curatate de frunze si tulpini, puteti imprastia compost. Acesta se va descompune incet toata iarna si va hrani radacinile cu nutrienti necesari supravietuirii, dar si renasterii din primavara.
  6. Lucrari de toamna la gazon – vezi aici cum il pregatesti pentru perioada de repaos.
insamantare gazon

Magazin.sporulcasei.ro/blog: semanatoare pe baterii Wolf-Garten

Vezi Produsele recomandate

2 Comentarii

  1. TOCACI MARIOARA 04/04/2016 Răspunde

    AS VREA SA STIU. DACA AM SEMANAT ANUL TRECUT GALBENELE TREBUIE SA SEAMAN SI ANUL ACESTA SAU RASAR DIN ACELE RADACINI SI ANUL ACESTA?

    • Sporul casei 04/04/2016 Răspunde

      Buna ziua
      Galbenelele sunt plante perene, dar, pentru ca au o viata scurta si putine rezista peste iarna in conditiile noastre climatice, sunt tratate ca plante anuale sau bianuale. Cei care la cultiva pe suprafete mari, pentru comercializare, seamana in fiecare an.
      Galbenelele iubesc soarele si clima calda in general, asa ca, desi sunt perene si ar trebuie sa rasara o planta noua din radacina de anul trecut (pivotanta, 20 cm lungime, 1 cm diametru), este posibil ca acestea sa nu fi supravietuit daca iarna a fost foarte geroasa, sau au fost semanate intr-un loc umbros si rece.
      Pe de alta partea, galbenelele se inmultesc prin seminte, asa ca daca nu ati recoltat toate florile de anul trecut, semintele cazute de la acestea se vor prinde si vor inflori anul acesta. Daca vreti sa recoltati dvs semintele, acestea se recolteaza la maturitatea deplina, cand au un aspect cafeniu si se desprind cu usurinta din inflorescenta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.