Stiluri de amenajare a locuintei: Clasic, Contemporan si Clasic reinterpretat

Incepem astazi o serie de articole in care vom prezenta, in serii de cate 3, cele mai populare stiluri de amenajare a locuintei. Incepem cu stilul Clasic, Clasic reinterpretat si Contemporan.

Stilul clasic se bazeaza pe ordine, simetrie si echilibru si isi are radacinile in perioada marilor imperii grec si roman. Toata ideea de amenajare in stil clasic porneste de la un punct central, care va deveni si punct de echilibru al incaperii. Semineul flancat de fotolii, de exemplu, este un astfel de punct, sau o piesa de mobilier masiva ori o fereastra flancata simetric de piesele de mobilier din camera.

Culorile sunt inspirate din natura: cele tari precum galben, albastru, verde, maro, alaturi de altele mai blande precum gri-urile si roz-urile. Decoratiunile de pe piesele de mobilier sunt si ele simetrice, delicate si din materiale naturale armonios imbinate. De altfel materialele naturale se regasesc cel mai bine in stilul classic: esentele naturale de lemn si textilele naturale sunt elemente de baza ale stilului.

stil_clasic1

stil_clasic2

stil_clasic3

Stilul contemporan este opusul clasicului: este indraznet, trendy si imbratiseaza fara rezerve orice forma populara de exprimare, acesta fiind si rezervorul sau de inspiratie, de altfel. Intr-o casa amenajata in stil contemporan, formele, texturile si culorile clare si indraznete iti vor atrage atentie imediat. Decorurile sunt aerisite, liniile sunt clare, formele sunt geometrice si suple, iar senzatia generala este de spatiu primitor si confortabil. Culorile puternice, liniile ferme si contrastele date de decoratiuni precum covorul, draperiile, pernele decor, o piesa de mobilier indrazneata sau un perete vopsit cu totul altfel decat restul incaperii sunt definitorii pentru stilul contemporan.

Stilul contemporan a devenit foarte popular in Statele Unite in anii 1950-1960, fiind un mix de stiluri dezvoltate in a doua jumatate a secolului 20. Astazi poate ca se poarta picturile cu creta pe tabla de scris si mobilierul din plastic, dar stilul contemporan este intotdeauna gata sa evolueze, intotdeauna in pas cu tendintele si intotdeauna generos cu propriile limite.

Stil_contemporan1

Stil_contemporan2

Stil_contemporan3

Stil_contemporan4

Stil_contemporan5

Stil_contemporan6

Stilul clasic reinterpretat este varianta updatata a stilului clasic: formele si detaliile clasice sunt abordate prin mijloace moderne si devin astfel mai accesibile si mai usor de adaptat interioarelor zilelor noastre. Formele pastreaza in general liniile clasice sau parti din acestea, se preiau unele elemente clasice si se reintegreaza in piese moderne, formele recunoscute drept clasice sunt decorate cu texturi si nuante complet neasteptate, sunt folosite culori moderne alaturi de cele naturale, se folosesc tehnici precum serigrafia, piesele de mobilier pot fi finisate cu foite de aur sau argint …

In general, clasicul reinterpretat presupune o fuziune intre vechi si nou si nici o combinatie si inovatie nu este interzisa atat timp cat piesa sau ansamblul obtinut va fi punctul central al interiorului, va fi completata de elemente si culori neutre si sunt respectate principiile simetriei si echilibrului.

Stil_clasic_reinterpretat1

Stil_clasic_reinterpretat2

Stil_clasic_reinterpretat3

Stil_clasic_reinterpretat4

Stil_clasic_reinterpretat5

Stil_clasic_reinterpretat6

Fotografii oferite de Interior Store.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.