DIY: Montarea pardoselilor flotante. Parchetul laminat

Pardoselile flotante sunt acele pardoseli nefixate de stratul suport sau substrat. Parchetul laminat este cea mai cunoscuta astfel de pardoseala. Sunt formate din placi ce se fixeaza unele de altele prin sisteme de tip lamba si uluc si sunt fixate pe substrat doar pe margini, cu ajutorul plintei. Din cauza aceasta,  daca sunt montate necorespunzator, nu s-au lasat margini de toleranta sau substratul are denivelari mari, apare jocul pardoselii la presiunea pasilor sau a mobilierului.

Substraturile adecvate

Substraturile adecvate – si cele mai des intalnite – sunt in tabelul de mai jos. In ceea ce priveste instructiunile de uscare la substraturile turnate: durata de uscare indicata depinde de conditiile climaterice, iar aceste instructiuni trebuie privite doar ca linii de ghidare. Pentru siguranta, calculati 2 saptamani.

Nu sunt adecvate ca substraturi: pardoselile vechi cu mochete din margine in margine, pardoselile cu mochete din fibra aciculara (nu sunt igienice, uneori prea moi, lipseste bariera impotriva vaporilor), sapele din xilolit (umiditate reziduala excesiva).

SubstratDurata de uscareIzolator pentru sunete pașiBarieră împotriva vaporilor
Sapa de ciment1 saptamana pentru fiecare cm grosimedada
Sapa anhidritica (recomandata pentru sistemele de incalzire in pardoseala)2 saptamana pentru fiecare cm grosimedada
Masa de nivelare (masa de spaclu )conform specificatiilor producatoruluidada
Sistem de uscare a sapei

danu
Pardoseli de lemn

danu
Covor din PVC lipit

danu
Placi ceramice

dada

Atentie la substraturile din lemn!

In cazul substraturilor de lemn nu este necesara bariera de vapori, deoarece acestea trebuie sa fie aerisite suficient pentru a nu se aduna umezeala. In cazul in care aerisirea este blocata, sub pardoseala flotanta se creeaza un mediu prielnic pentru microorganisme si substratul de lemn se deterioreaza. De aici nevoia de ventilatie a substraturilor si de pastrare sau creare a rosturilor pentru ventilatie. In plus, aranjarea placilor noi de parchet se va face transversal peste placile de pardoseala deja existente.

Pregatirea substratului

Substratul trebuie sa fie uniform, fix si rezistent. Producatorii de placi de parchet au precizari in acest sens si va informeaza, prin intermediul etichetelor de pe produs si a fiselor tehnice, exact cat de mari pot fi denivelarile peste care se pot monta in siguranta placile pe care le produc. Majoritatea considera ca la denivelarile mai adanci de 3 mm pe 1 metru de parchet, se impune sapa autonivelanta.

Bariera de vapori

Daca substratul o cere – a se vedea tabelul de mai sus – trebuie instalata o folie cu rol de bariera impotriva vaporilor. Benzile de folie trebuie sa se suprapuna circa 10 cm si trebuie lipita fiecare imbinare cu banda de izolare cu aluminiu. La marginile camerei, indoiti folia in sus circa 5 cm. Peste aceasta folie se aseaza un strat de material cu rol de izolatie termica si absorbtie a micilor denivelari, care se gaseste sub forma de placi sau role (folie PEE, placi izofloor, substrat din fibre lemn).

Pasii necesari pentru montarea pardoselilor flotante

Placile trebuie depozitate in ambalajul original, timp de 48 ore, in spatiul in care vor fi montate.

1. Se incepe montajul din coltul stang al incaperii.

Se monteaza primul rand de placi, cu lamba inspre perete. Lamba este canalul de la marginea placii care este orientat in sus. La perete se pun pene de distantare, pentru a se asigura o limita de toleranta de 1-1.5 cm intre latura parchetului si perete.

!Verificati mai intai cate randuri de placi trebuie pentru a acoperi intreaga incapere. Daca ultimul rand va fi mai mic de 5 cm, taiati-l si pe primul la jumatate, pentru a avea o latime corespunzatoare de lucru la ultimul.

2.Ultima placa din rand va trebui sa o taiati pentru a se potrivi

Asa ca: rasturnati placa spre dvs 180° – pana ce ajunge cu dosul in sus si alaturi de ultima din rand, ca in imagine. Marcati pe spate unde se termina ultima placa montata si veti sti astfel cat sa taiati. Tineti cont si ca tebuie sa ramana o limita de toleranta de 1-1,5 cm de pe margine. Pentru a evita aschierea placii la taiere: daca aveti fierastrau de mana taiati de pe latura cu decorul, iar daca aveti fierastrau electric, taiati de pe dosul placii.

3. Bucata ramasa in urma taierii o potriviti la inceputul randului 2, cu cantul taiat inspre perete.

Fiti atenti la lungimea acestei bucati: aceasta se va repeta in cazul tututor randurilor, iar distantele mai mici de 40 de centimetri sunt considerate nesigure pentru pardoseala rezultata.

4. Foloseste fierul pentru baterea parhetului

Pentru o imbinare perfecta dintre laterale, se foloseste un fier sau un carlig pentru baterea parchetului, precum acestea de mai jos.

5. Continuati montajul si nu uitati de distantierele de la capetele randurilor.

6. Cum determini latimea ultimului rand

La ultimul rand, trebuie determinata cu grija latimea necesara a placii. Asta se face astfel: intoarceti o lamela de parchet cu dosul in sus si asezati-o peste una deja instalata in penultimul rand. O alta lamela, cu modelul in sus, va fi plasata peste aceasta intoarsa, incepand de la perete – tineti cont si de marginea de toleranta de 1 -1,5 cm!

Marginea acestei lamele va deveni rigla cu care se va trasa linia de taiere peste lamela intoarsa. Montati lamela taiata la locul ei. Daca peretele are denivelari, va trebui sa repetati operatiunea pentru fiecare lamela de margine. Daca este nevoie, folositi fierul pentru batere si pentru fixarea acestui ultim rand.

7. Montarea pardoselilor flotante in jurul tevilor

Se face astfel: se marcheaza pe placa locul tevilor, se taie gaurile necesare si apoi bucata de placa pana la perete, ca in imagini. La final se lipeste bucata de placa la loc si se asigura rostul de dilatatie pana la perete cu ajutorul unei pene.

8. Montarea parchetului laminat la tocul usii

Tocul usii trebui scurtat astfel incat sa incapa placa sub el. Pentru a se determina exact inaltimea taieturii, se aseaza o placa de parchet cu modelul in jos si se taie de deasupra ei. Functie de orientarea placilor fata de tocul usii: daca sub tocul usii trebuie sa fie introdusa latura scurta a placii, se clickeaza placa si apoi se bate cu fierul pana ce intra sub toc. Daca sub tocul usii trebuie sa intre latura lunga a placii, acesteai i se indeparteaza lamba si apoi poate fi atasata usor ultimului rand si sub tocul usii si fixata perfect cu fierul.

Modele de lucru

Fold down: 1)Se aseaza placa pe latura lunga, intr-un unghi de 20 grade fata de pardoseala, 2)se impinge spre stanga si 3) se introduce prin pivotare, apoi se repeta cu urmatoarele.

Snap: 1) Se aseaza prima lamela, 2) se impinge spre stanga si 3) se fixeaza prin pivotare. 4)Se aseaza asemanator urmatoarea lamela si se fixeaza la locul ei cu ajutorul fierului de batere.

Angle-angle: 1) se aseaza pe latura scurta 2) si se introduce prin pivotare. Se repeta pana ce se aseaza tot randul. 3) Se ridica tot randul, 4) se clicheaza in randul anterior si 5) intregul rand de lamele se apasa in jos.

Cititi instructiunile si fisele tehnice ale producatorului si exersati inainte de montarea definitiva, pentru a economisi timp.

Material realizat cu sprijinul Hornbach.

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

2 Comentarii

  1. Ghita 09/05/2015 Răspunde

    Este chiar necesara folia bariera impotriva vaporilor pe sapa de beton daca umiditatea acestuia este sub 2% ? Un dezavantaj al foliei e ca la montajul flotant banuiesc ca daca pun de ex polistrirenul extrudat de sub parchet peste aceasta folie coeficientul de frecare este mai mic decat la asezarea direct pe beton. Nu risti sa ti se deplaseze montajul 🙂 ? Asta lasand la o parte costurile…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Modifica Preferintele Cookies